Güvenlik kamerası harddisk tavsiye, farkı, fiyatları ve özellikleri konusuna geçmeden önce, bazı bilgileri edinelim.
Manyetik, mıknatıslanma yolu ile dijital verilerin yani bilgilerin içerisinde saklandığı, alettir harddisk. Tarihçesi IBM'e kadar uzanan, boyutları ise gittikçe küçülebilen, bilgi depolamaya yarayan cihazlara harddisk ya da sabit disk adını vermekteyiz. Çoğunlukla, bilgisayar alanında kullanıldığını görebilirsiniz. Tabi güvenlik kameralarının da görüntü dosyalarını kayıt etmek için harddisk / sabit disk kullandığını unutmamalı. Tarihin 2021 senesini gösterdiği şu zamanlarda resim, video, film ya da müzik arşivi, önemli belgeler, dosyalar harddisk içinde uzun yıllar yedek amaçlı saklanabiliyor. İlerleyen yıllarda, yerini bulut (cloud) hizmetleri alana dek bu şekilde devam edeceği aşikar.
Bu cihazlar, iki ayrı kullanım alanında hareket edebilmekte. Birincisi belirli aralıklarla, günün belli saatlerinde çalışan ve örnek olarak da bilgisayarların gösterilebileceği alanlar. Bilgisayarı birkaç saat çalıştırır ve sonrasında da kapatabiliriz. 7/24 çalıştırmadığımız sürece, çok fazla ısınma hali yaşamazlar. Sabah ofise geldiniz ve bilgisayarı açtınız. Akşam çıkış saatinize kadar açık olan bilgisayarınızda kaydetme, kopyalama, silme ve düzenleme gibi işlemlere maruz kalıyor. Siz eve dinlenmeye çekilirken o da kapalı olan bilgisayarınızda dinlenmeye geçmiş oluyor. Kısacası çok da ileri düzey, kaliteli ve de yüksek fiyatlar içeren harddisk modelleri kullanmaya pek gerek kalmıyor. Sadece, yedeği sağlam, güvenlik altında tutmalısınız. Aksi halde bilgileriniz en kaliteli, pahallı disklerin de bozulmasıyla riske girebiliyor.
İkincisi ise sürekli, 7 gün 24 saat çalışması gereken, uzun soluklu sistemlerdir. Bu tarz sistemlerde birden fazla harddisk kullanılarak, birbirlerinin kurtarıcısı olması kurgulanır. Mesela 1 nolu disk bozuldu ise 2 nolu disk yerine kaldığı yerden devam eder. Hassas hizmetler sunduğunuz noktada, örneğin bir web sayfası yayınlamakta buna örnek gösterilebilir. Web sayfası bir alış veriş sitesi ise ve sizde tam da ödeme yaparak, bir ürün almaya çalışıyorsanız harddisk arızası yaşandığında, durumu çok da anlatmaya, detay vermeye gerek yok sanki. Güvenlik kameraları var ve sürekli kayıt yaptığı düşüncesi içindesiniz. Şunu da tırnak içinde belirtmek isterim ki hissettiğiniz ya da düşündüğünüz şeylerin, bilişim dünyası içinde pek bir yeri yoktur. O yüzden ara ara, sisteminizi kontrol etmelisiniz.
Kamera güvenlik sistemleri, kayıt cihazı içine yerleştirilen disklerin 7/24 endüstriyel tip olmaları gerekiyor. Olay yaşandığı anda, kayıt yapmadığı görülen güvenlik kamerası harddisk modellerinin, ucuz ve bilgisayar (desktop) esaslı olduklarına rastlanmıştır.
Bazı kayıt cihazı modellerinin de güvenlik kamerası harddisk arızaları anında, size hiç bir sesli ya da görsel bildiride bulunmadığını da gördü bu gözler. Böylece siz haftalık ya da aylık saat tarih gibi kontrollerde de bulunmuyorsanız, bir sonraki olay yaşanmasına kadar her hangi bir bilginiz olmuyor. Çünkü olay yaşanana kadar güvenlik sistemleri, kamera ya da alarm, yangın sistemleri dikkate alınmaz. Acı bir gerçek. Periyodik bakımlarının, yapılması şart.
]
Fiyatı ne kadar yüksek ise o diski kullanmanızdan bahsetmeyeceğiz. Önceliğimiz markanın orjinal olması olacak, çünkü burası Türkiye. Etiketlere aldanarak malzemelerin ne kadar düşük kalite olduğuna ve çakma diye tabir edilen ürünlerin piyasada hala oksijen dolu nefes aldığına da tanığız.
Ayrıca yenilenmiş (refurbished), çıkma (pull out) diskleri de iyi ayrıştırmak gerekiyor. Paramızı, çöpe atmayalım. Özellikle, bilişim ürünleri satan mağazaları tercih etmeli ve bunların da arasından muhakkak harddisk yorumları pozitif, olumlu olanlara öncelik verilmelidir.
7/24 harddisk kategorisi altında tüm diskler, güvenlik kamerası harddisk tavsiye içinde yer alabilir. 7/24 harddisk fiyatları, ise birkaç tık diğerlerine nazaran yüksek sayılabilir. Güvenlik kamerası harddisk hatası yaşayan birçok kullanıcının problemi, endüstriyel tip yani 7 gün 24 saat çalışma esasına, sahip olmamalarından kaynaklanmaktadır.
Güvenlik kamerası harddisk markalarına değinecek olduğumuzda karşımıza birkaç iyi marka çıkıyor. Bunları Seagate, Western Digital, Toshiba, Hitachi, Samsung ve Hikvision şeklinde sıralayabiliriz.
Markalar içinde güvenlik kamerası harddisk kullanımı yoğunluğu açısından Western Digital Purple serisi disklerin ağırlıklı olarak kullanıldığını görebiliyoruz. Etiket renginin mor olması ve İngilizce'de mor kelimesinin karşılığı olan Purple sözcüğünü, referans almışlar diyebiliriz. "Surveillance" yani gözetim adı anlamına gelen, özellikte satışa sunulurlar.
Seagate tarafında ise markanın modeli Skyhawk diyebiliriz. İyi satışlar yapan, kararlı ve uyumlu bir çizgide olan Skyhawk serisi harddisk modelleri de sizi üzmeyecektir.
Eğer sizinde bir kamera kayıt cihazınız var ise bizden destek alabilir, güvenlik kamerası harddisk arızası yaşamamak için uyumlu diskleri tercih edebilirsiniz.
Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.
3 Replies to “Güvenlik Kamerası Harddisk (Depolama Aygıtı) | 2021”
Gerçekten takdire şayan bilgiler var. 8 tb sanırım bizim işimizi görür
Siz siz olun kaliteli harddisk seçimini doğru kullanın, bu yazıdaki marka ve modeller doğru. Zaten güvenlik kamerası harddiski kayıt yapmadıktan sonra, kamera sistemi neye yarar !
Merhaba, 6TB modellerin fiyatı 4-5 bin olurken (2022 fiyat) aynı model RV sensörlü yazan modeller 2.000 den başlıyor. RV sensörlü ürün alınır mı?