Yazımızda, harici dış hırsız alarm sireni hakkında, sizlerle bazı bilgileri paylaşmak istedik.
Harici Alarm Sireni İç Yapısı Nasıldır ?
Alarm sistemi harici sireni içeriğinde, diğer organlara beyin görevini üstlenen elektronik bir kart mevcuttur. Alarm sireni içindeki elektronik kartın başlıca görevlerini sıralayalım. İlk üstlendiği görev, gelen sabotaj tetiği ile alarmı devreye alması ve çaldırmasıdır. Böylece alarm siren hoparlörü üzerinden, sistemin uyarı vermesi sağlanır.
Diğer önemli parçamız ise batarya ya da akülerdir. Alarm sireni içinde yer alan akü ve bataryalar sayesinde, elektriğin kesildiği zamanlarda sistemin bir süre daha devrede kalması hedeflenir. Alarm sireni dahili ışıklı bir şekilde yanar ve söner, böylece hala çalışıyor olduğunu da gözlemlemiş oluruz.
Genel olarak alarm, sözcük anlamı ile olağan dışı, normal olmayan ve aksi durumların bildirimi olarak kullanılıyor. Bu tabir, elektronik ya da mekanik tüm bildirimleri kapsar. Bir sistem düşünün ki sizin için değerli bir yerin, odanın içinde siz olmadığınızda gelişen bir hareketi size anında bildirmesini sağlıyor.
Hırsız alarm sistemleri için elektronik güvenlik sektöründe birçok marka ve model yer alıyor. Aralarından neye göre seçim yapacağımızı pek de biliyor değiliz, işin gerçeği. Bu gibi durumlarda size önerilen marka hakkında detaylı bilgi edinmekle beraber, alarm sisteminin de özellikleri incelenmelidir.
Alarm sistemi sizi ve mekanı korumaya çalışmadan önce, sistemin kendi güvenirliği aranmalıdır. Söz gelimi dışarıda bağlı olan ve sürekli yanıp sönen harici sirenin kendi güvenirlik sıralaması şöyle olmalıdır.
1- Elektrik kesintisi ile beraber kendi akü ya da pilleri devreye geçmeli ve elektriğin tekrar gelmesi ile akü ya da pil doluma geçmelidir. Böylelikle elektrik kesintisi dahi olsa bu risk ortadan kalkacak ve alarm anında siren şiddetle ötecektir.
2- Siren akü ve pil desteği sonrasında ise siren kapak kontağı (cover switch) geliyor. Bu kontak siren kapağının açılması anında, sistemin alarm durumuna geçmesini sağlıyor. Demek oluyor ki alarm sistemi dış sireninin kapak vidaları görünse dahi, hırsızın sökmeye çalıştığında alarm devreye geçiyor.
3- Üçüncü bir madde olarak, dış sirenin metal muhafazası geliyor. Harici sirenin, dışarıdan gelecek herhangi bir sert müdahaleye karşı mukavemet göstermesi, dayanıklı olması gerekiyor.
4- Dış siren bağlantılarında, harici alarm sireni kapak kontağı ve kablo kesilmesi sabotajına yönelik güvenlik bağlantılarının yapılması.
5- Dış siren kablosunun gizlenmesi muhakkak ki önem taşır. Gizli, sıva altı olarak yürütülmesi gerekli. Tabi ki alarm sistemleri harici siren kablosunun kesilmesi, kopması halinde de alarm verir. Buna imkan vermemek, dış siren kablosunun mümkün olduğunca gizli tutmak zorundayız.
5- Dış sirenin montaj konumu, el ile müdahale edilemeyecek yükseğe monte edilmesi gerekir. Kolay ulaşılabilir bir yer seçmemeli.
Tüm bunlar ile önce alarm sisteminin sonrasında ise kullanıcının güvende olması, emniyet ile sistemi kullanmasını sağlar. Harici, dış siren deyip geçmemeli ve tüm bağlantı, montaj kuralları yerine getirilmelidir.
Aklından geçeni yaz...